DIZAJNHOLIK e-trgovina

Posjetite nas u Ilici 11 (dvorište)

Moj račun  Sadržaj košarice  Blagajna  
   
  Početna stranica » Shop » Lampe » Stolne lampe » » Recenzije Moj račun  |  Sadržaj košarice  |  Blagajna   
Proizvodi
Accessoires-> (456)
Dizajnart (9)
Hrvatski dizajn (54)
Lampe-> (266)
  Podne lampe (50)
  Stolne lampe (50)
  Stropne lampe (135)
  Zidne lampe (24)
  Baze i pribor za lampe (7)
Namještaj-> (490)
Poklon bon
Posteri (6)
Tepisi (41)
Za klince (76)
Za njega (22)
Novi proizvodi više
SOFT EDGE CHAIR
SOFT EDGE CHAIR
1,190.00Kn
Pretraživanje
 
Upišite riječi koje želite pretražiti.
Napredno pretraživanje
Informacije
O nama
Dostava i povrat
Privatnost podataka
Uvijeti korištenja
Kontaktirajte nas
Block 1,500.00Kn
po ivana ferencak Datum: Wednesday 12 August, 2009
Staklo je jedan od najčudesnijih materijala koje čovjek već tisućama godina koristi za stvaranje predmeta upotrebne, ali i čisto estetske vrijednosti. Ovaj tankoćutni materijal u sebi nosi višestruke dualnosti. Izgleda vrlo fragilno, no danas postoji staklo koje je otporno i na metke. Iako je gotov predmet na dodir tvrd i hladan, u procesu obrade, staklo je zapravo podatna, žitka tekućina koja se modelira gotovo poput gline. Naposljetku, iako prozirno i naizgled nevidljivo te mislimo da kroz njega uvijek vidimo stvarnost onakvom kakva jest, uz malene distorzije može lomiti svjetlost i znatno zakriviti sliku.
Staklo se modeliralo na identičan način, lijevanjem u kalup ili puhanjem, sve do dvadesetog stoljeća kada doživljava najnevjerojatnije transformacije i oblike primjene. Najprije je izumljeno takozvano „float“ staklo-, odnosno savršeno ravna ploha. U tom trenu, staklo postaje „krivac“ za revoluciju u arhitekturi. Naime, arhitekti počinju raditi zgrade i nebodere čija je konstrukcija bazično napravljena od stakla i čelika. Takva je arhitektura, izrasla na temeljima Bauhausa, poznata pod nazivom internacionalni stil. Zbog iznimno poboljšanih tehničkih i izolacijskih svojstava stakla, danas se staklo u arhitekturi koristi više no ikad. Od fasada i pregradnih zidova preko staklenih stepenica do staklenog stropa.
No, staklo obožavaju i dizajneri namještaja. Najprije staklo koriste spomenuti arhitekti internacionalnog stila poput Miesa van der Rohea, za namještaj kojim opremaju svoju naprednu arhitekturu. Doduše, na početku, kada još nije bilo otkriveno kako se staklene plohe mogu zakrivljivati, radi se uglavnom o površinama stolova i stolića. Za to se staklo pokazalo idealnim jer je pronosilo ideju transparentnog i neopterećenog prostora nošenu Miesovom maksimom „manje je više“. Kasnije ga dizajneri upotrebljavaju kada žele naglasiti ljepotu stolaca ili često skulpturalne kvalitete nogu svojih stolova. Nakon što je izumljeno kako savijati staklo, mnogi su dizajneri to jedva dočekali. Talijanska dizajnerica Cini Boeri i japanski dizajner Tomu Katayanagi za tvrtku Fiam od stakla dizajniraju- stolac koji može izdržati težinu do 150kg. To je prvi stolac od jednog komada stakla bez potporne konstrukcije od nekog drugog materijala. Zbog svoje upravo nematerijalne prisutnosti, stolac se, logično, zove Ghost (eng. duh). Zanimljivo je usporediti ovaj stolac nastao 1987. godine i Starckov stolac istog imena iz 2002. godine koji je napravljen od akrila- materijala koji je vizualno sličnih svojstava, ali prilagođeno našem vremenu, dakle- lakši za proizvodnju, topliji i jeftiniji.
Za istu tvrtku, Fiam, Setsu i Shinobu Ito, dizajniraju stolić zvan Toki koji koristi svojstvo zagrijane plohe stakla da se „urušava“ odnosno sliježe ako ga sami ne počinjete modelirati. Za izradu stola korištena je još jedna novija tehnologija- rezanje vodom pod visokim pritiskom brzinom od tisuću metara u sekundi. Nakon toga se kruta staklena površina postavlja na kalup otporan na visoke temperature i u pećnicu na 630 stupnjeva. Staklo se, izloženo takvoj temperaturi, počinje „topiti“ i „curiti“ niz kalup „oponašajući“ njegov oblik.
Bez obzira na visoka tehnološka dostignuća, ipak je jedan predmet napravljen tradicionalnom tehnikom- lijevanjem u kalup i ručnim poliranjem, u vrlo kratko vrijeme postao klasikom dizajna, dospio u stalni postav njujorške MoMA-e i prodan u više od 15000 primjeraka- lampa Block finskog dizajnera Harrija Koskinena. Dizajner je na ideju došao kada je uposlen od strane poznate tvrtke Iitala osmisliti idealni futuristički poklon za vjenčanje. Koskinen je dizajnirao par crvenih čašica za žestoka pića pakiranih u prozirnu staklenu kutiju koja je sličila kocki leda.
Čašama nije baš bio zadovoljan, ali je došao na ideju za lampu Block koja ga je proslavila. Lampa je napravljena od dva dijela koja se spajaju i unutar kojih se umeće manja žarulja. Iako lampa izgleda kao da u sebi zarobljenu nosi klasičnu žarulju, njen je oblik samo pjeskaren u staklu. Usto, lampa je i duhovita- to je zapravo jedina topla kocka leda na svijetu jer se staklo od žarulje lagano grije. Dizajner kaže da je jedini problem ako u kući imate više od jedne mačke jer će doći do borbe koja će od njih sjediti na lampi- omiljenom mačjem tronu- pa ćete, radi mira u kući, morati nabaviti onoliko lampi koliko imate mačaka.

Ocjena: 5 od 5 zvjezdica! [5 od 5 zvjezdica!]
Nazad Napiši recenziju

Kupi

Košarica više
0 proizvoda
Obavijesti više
ObavijestiObavijesti me o promjenama na Block
Javi prijatelju
 
Javi prijatelju o ovom proizvodu.
Recenzije više
Block
Staklo je jedan od najčudesnijih materijala koje čovjek već ..
5 od 5 zvjezdica!
Jezici
Croatian English Deutsch Espańol
Valute


Sve cijene su prikazane s uključenim PDV-om


Ako imate pitanja ili primjedbe, molimo Vas obratite se našem Webmasteru.
©  Copyright 2010 www.dizajnholik.hr   Sva prava zadržana.

Korisni Linkovi

Pogledajte dio ponude u dućanu Muzeja suvremene umjetnosti,  Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

Naša Facebook stranica