DIZAJNHOLIK e-trgovina

Posjetite nas u Ilici 11 (dvorište)

Moj račun  Sadržaj košarice  Blagajna  
   
  Početna stranica » Shop » Accessoires » Ostalo » » Recenzije Moj račun  |  Sadržaj košarice  |  Blagajna   
Proizvodi
Accessoires-> (456)
  Home Deco (24)
  Kuhinjske stvarčice (167)
  Ogledala (18)
  Ostalo (136)
  Satovi (16)
  Skočikarte (29)
  Svijećnjaci (15)
  Vaze (13)
  Vješalice za kapute (36)
  Zidne aplikacije (2)
Dizajnart (9)
Hrvatski dizajn (54)
Lampe-> (266)
Namještaj-> (490)
Poklon bon
Posteri (6)
Tepisi (41)
Za klince (76)
Za njega (22)
Novi proizvodi više
Cibele wall
Cibele wall
370.00Kn
Pretraživanje
 
Upišite riječi koje želite pretražiti.
Napredno pretraživanje
Informacije
O nama
Dostava i povrat
Privatnost podataka
Uvijeti korištenja
Kontaktirajte nas
Carrie 650.00Kn
po ivana ferencak Datum: Wednesday 12 August, 2009
Mnogi su se teoretičari bavili ornamentom i njegovom funkcijom. Najpoznatija je i najradikalnija teza poznatog arhitekte Adolfa Loosa (1870-1938) razložena u eseju „Ornament i zločin“. Naime, Loos tvrdi da ornament predstavlja kulturnu degeneraciju, odnosno da moderno društvo karakterizira čista forma, bez ornamenta. Njegovo razmišljanje s više ili manje dosljednosti, slijedili su i njegovi kolege, arhitekti internacionalnog stila. Uopćeno govoreći, do početka novog milenija, više se polagalo naglaska na formu, nego na ornament koji sam po sebi nema utilitarnu funkciju.
Koliko je Loos bio u pravu, teško je reći, no ornament ipak ima jednu, ne tako zanemarivu funkciju, a ta je da „uljepša“ i zabavi. Uostalom, nepobitna je činjenica da ljudska vrsta ima neutaživu potrebu za ukrašavanjem svega i svačega.
Nakon suzdržanih desetljeća, novi je milenij donio eksploziju ornamentacije koja nije viđena od baroka i rokokoa. U čitavom košmaru najrazličitijih ornamenata, dominiraju čipkaste strukture. Moderni čipkasti uzorci su anakroni- na prvi pogled izgledaju kao tradicionalna čipka, no oni su vrlo moderni kako u materijalu i izvedbi tako i u motivima. Naime, moderni čipkasti uzorci, koji se uglavnom stvaraju računalno, mogu biti sastavljeni od ljudskih figura, životinja, bilja i fantastičnih bića koje vidimo tek kada se u njih dobro zagledamo.
Iako čipkaste strukture danas vrlo rado koriste i arhitekti na pročeljima zgrada ili dekoru unutrašnjosti, čipkaste strukture prvenstveno obožavaju dizajneri za stvaranje svojeg namještaja i uporabnih predmeta. Neki od njih čak nemaju nikakve upotrebne vrijednosti, poput čipkastih žlica, tanjura i šalica, na primjer.
Trend ukrašavanja čipkastim strukturama prvenstveno je krenuo od Nizozemaca, posebice planetarno popularnih Marcela Wandersa i Torda Boontjea koje su i proslavile upravo čipkaste strukture. Wanders je napravio limitiranu seriju namještaja, lampi i ukrasnih predmeta od „okamenjene“ čipke- čipke koja je umočena u epoksi smolu kako bi postala kruta. Boontje je pak najpoznatiji po laserom rezanim čipkastim strukturama u metalu i tyeku- sintetskoj vrsti vodootpornog papira. U našoj ponudi ćete pronaći njegove proizvode koji su danas već klasici dizajna poput abažura Midsummer, paravana/zavjese Until dawn, čestitki Bajka...
Za efekt čipke danas se koristi nekoliko metoda. Osim spomenutog lasera koji je najrašireniji, koristi se i rezanje vodom pod velikim pritiskom i pri brzinama većim od brzine zvuka. Zapravo, bez pomoći najmodernije tehnologije, čvrste strukture koje izgledaju poput fragilne čipke ne bi ni bile moguće.
Bez sumnje, čipka je struktura koja u nama izaziva najviše emocija- ona podsjeća na bezbrižne dane djetinjstva, na naše majke i bake, na nešto vrlo dragocjeno i ekskluzivno. Upravo je bakina čipka inspiracija mnogim dizajnerima poput Marie-Louise Gustafsson koja se proslavila svojom čipkastom košarom za bicikl zvanom Carrie, obaveznim modnim dodatkom svakog ekološki osviještenog modernog čovjeka. Carrie je torba koja se ne ostavlja na biciklu. Jednostavnim mehanizmom, lako se skida s bicikla te ju možete nositi na plac ili u shopping. Ako ste biciklom krenuli na piknik u prirodu, okrenuta naopačke, dobro će poslužiti kao priručni stolić, a na vašoj terasi, ako u nju umetnete žarulju, bit će zanimljiva lampa. Bez obzira na modernu tehnologiju i sva čude tehnike, sve više se cijeni stari zanat čipkarstava. Uz pašku i hvarsku, koja je napravljena od agavinih niti, sve više pažnje dobiva i lepoglavska čipka za koju je nedavno završen projekt za prvi muzej čipke u Hrvatskoj. Projekt je napravila inovativna zagrebačka tvrtka Muze najpoznatija po vrlo uspješnom projektu za „Ivaninu kuću bajke“ u Ogulinu.

Ocjena: 5 od 5 zvjezdica! [5 od 5 zvjezdica!]
Nazad Napiši recenziju

Kupi

Košarica više
0 proizvoda
Obavijesti više
ObavijestiObavijesti me o promjenama na Carrie
Javi prijatelju
 
Javi prijatelju o ovom proizvodu.
Recenzije više
Carrie
Mnogi su se teoretičari bavili ornamentom i njegovom funkcij ..
5 od 5 zvjezdica!
Jezici
Croatian English Deutsch Espańol
Valute


Sve cijene su prikazane s uključenim PDV-om


Ako imate pitanja ili primjedbe, molimo Vas obratite se našem Webmasteru.
©  Copyright 2010 www.dizajnholik.hr   Sva prava zadržana.

Korisni Linkovi

Pogledajte dio ponude u dućanu Muzeja suvremene umjetnosti,  Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

Naša Facebook stranica